Остання редакція: 2025-11-17
Тези доповіді
Основною умовою підвищення урожайності сільськогосподарської культури є посів її сортовим насінням. Збереження сортових і посівних якостей насіння сприятиме здійсненню сортооновлення і забезпечить більш тривале використання сорту у виробництві. Приєднання України до схем сортової сертифікації насіння Організації економічної співпраці та розвитку (ОЕСР) у групі «Зернові культури» та урегулювання насіннєвого ринку відповідно до міжнародних вимог має позитивний вплив на посівні якості і сортову чистоту насіння. Вирощування сортів шляхом використання незареєстрованих у реєстрах сортів (нерайонованих) є ключовою причиною зниження урожайності і валових зборів зерна. Нові сорти забезпечують збереження своїх спадкових ознак і властивостей у ряді поколінь нащадків, однак у процесі подальшого розмноження і виробничого використання постійно втрачають свої господарсько-біологічні властивості і погіршуються. Вони погіршуються шляхом механічного засмічення і перезапилення з іншими сортами, розщеплення, появи хворих рослин і мутацій. Оцінювання і порівняння основних вимог до існуючих і нових схем ОЕСР насінництва, виділення відмінностей і спільних рис є основним завданням досліджень.
Гречка цінна круп’яна культура з безвідходною технологією застосування. Однак, останніми роками площі посіву під культурою скорочуються. Кількість суб’єктів насінництва через неналежну державну підтримку та низький рівень захисту прав інтелектуальної власності на сорти рослин щорічно зменшується. За статистичними звітами до виробників добазових і базових категорій насіння відносять різні науково-дослідні установи і підприємства Національної академії наук України на долю яких припадає близько 85% виробленого насіння гречки. Відомо те, що насінництво нового сорту гречки лише тоді буде на належному рівні, коли цей сорт не лише не втрати своїх властивостей, але й покращить у процесі роботи свої господарські властивості. Насіння повинно бути крупне, з високою енергією проростання, схожістю і великою масою 1000 насіння, здоровим і не пошкодженим шкідниками і не травмованим.