Остання редакція: 2025-11-17
Тези доповіді
Пшениця озима – найбільш поширена сільськогосподарська культура як в Україні, так і у світі. Виробництво споживчих продуктів із зерна пшениці досить різноманітне, що обумовлює її продовольчу значущість. Так, станом на 2024 рік в Україні було отримано 22,4 млн тон озимої та ярої пшениці з площ майже 5 млн. га. При цьому середня врожайність зерна становила 4,6 т/га, що значно менше світових тенденцій.
Врожайність та якість зерна пшениці озимої значною мірою визначається як сортовими властивостями культури, так і технологією вирощування у тісному взаємозв’язку з погодними умовами вегетації. Ці чинники тією чи іншою мірою мають вплив на кінцевий результат – врожайність, при взаємодії з рослинами пшениці під час їх росту й розвитку, та формування й наливу зерна. Науковці у своїх працях відзначають, що температурний режим, рівень вологозабезпечення та тривалість сонячної радіації мають значний вплив на врожайності зернових продовольчих культур, у т. ч. і пшениці озимої.