Остання редакція: 2017-07-20
Тези доповіді
Пшениця м'яка озима є основною хлібною культурою України, а її значення в продовольчій безпеці України 52 надзвичайно велике. Стабілізація її валових зборів є важливою задачею рослинництва, яка вирішується шляхом впровадження нових сортів, що поєднують високий потенціал урожайності та адаптованості до несприятливих екологічних чинників, застосування новітніх технологій вирощування з урахуванням погодно-кліматичних особливостей регіону.
Однією з особливостей формування урожайності озимими зерновими культурами є її зв’язок з часом відновлення весняної вегетації, встановлений в шестидесятих роках минулого сторіччя В. Д. Мединцем, В. М. Ремесло, І. І. Ковтуном.
В наших дослідженнях проаналізовано варіювання урожайності зерна пшениці м’якої озимої в господарствах Харківської області впродовж останніх двох десятиліть залежно від дати настання відновлення вегетації навесні та інших особливостей вегетаційного періоду.