Наукові конференції України, Міжнародна нпк "Роль часу відновлення весняної вегетації в житті зимуючих рослин"

Розмір шрифту: 
Перспективи та особливості використання озимої вики – цінної кормової культури
І. В. Колісник, О. П. Калашнік, А. В. Колісник, С. М. Доценко

Остання редакція: 2017-07-20

Тези доповіді


Одним з дієвих заходів підвищення вмісту білку в кормах є впровадження в виробництво однорічних бобових трав, зокрема вики озимої. Ця культура дає можливість отримувати найбільш ранній високобілковий зелений корм, добре забезпечений протеїном. Парозаймаючі й проміжні посіви озимої вики в суміші з озимим житом, пшеницею або тритикале на зелений корм (сіно, трав’яне борошно) у 1,5-2 рази перевищують посіви озимих злаків по збору протеїну та забезпечують кращу якість корму. В умовах Полтавської області за сприятливих умов та в залежності від строків скошування урожайності зеленої маси озимих викосумішок сягає 500 ц/га. Такі сумішки рано звільняють поле, залишаючи в грунті значну кількість азоту, та є добрими попередниками для озимої пшениці.

При наявності стійкого снігового покриву і при поступовому настанні низьких температур восени більшість сортів вики добре витримує зниження температури до -25…-30ºС, але різкі коливання вона переносить погано. Масова загибель рослин вики озимої в зимовий період відбувається у випадках частих відлиг з наступним пониженням температури взимку та навесні; випирання рослин внаслідок нерівномірної відлиги та осідання грунту, в результаті чого відбувається розрив тканини; вимокання – рослини гинуть від нестачі кисню внаслідок застою води на поверхні грунту; випрівання рослин – спостерігається частіше всього при випаданні снігу на немерзлий грунт; фізіологічне висихання весною.


Full Text: PDF