Наукові конференції України, Сучасні напрями селекційного удосконалення пшениці

Розмір шрифту: 
Методи та результати селекції пшениці твердої озимої в СГІ-НЦНС
А. І. Паламарчук

Остання редакція: 2017-05-25

Тези доповіді


Відповідно прогнозів, вклади на одиницю земельних і водних ресурсів будуть знижуватися на протязі сторіччя. Наукові дослідження показують, що виробництво зерна пшениці повинно збільшитися на 1,6% в рік протягом наступних 20 років, щоб задовольнити ріст попиту на пшеницю в світі. Тому стоїть складне завдання інтенсифікації досліджень теоретичного і практичного плану з метою забезпечення таких темпів росту виробництва зерна пшениці.

Створення сортів пшениці твердої озимої в СГІ-НЦНС бере початок восени 1945 року під науковим керівництвом та безпосередньою участю Ф.Г. Кириченка. Перші форми пшениці твердої озимої були отримані від міжвидової гібридизації високозимостійких сортів пшениці м'якої озимої Одеська 3, Одеська 12, Одеська 16, середньозимостійких Ворошиловська і Ковейл та сортів пшениці твердої ярої Мелянопус 37, Мелянопус 69 і інших. На основі наступних схрещувань цих форм з сортом Одеська 3  виділені перші зимостійкі сорти пшениці твердої озимої Мічурінка і Новомічурінка. На основі цього вихідного матеріалу створено також сорти Рубіж і Одеська  янтарна. Сорт Одеська ювілейна виведено в результаті внутрішньовидової гібридизації серед форм пшениці твердої озимої. Надалі систематичне поліпшення пшениці твердої озимої розпочалося на інтрогресії генів карликовості та алелів з низькою фотоперіодичною чутливістю, поліпшенні квіткової фертильності, підвищенні стійкості до абіотичних та біотичних стресів.


Full Text: PDF