Наукові конференції України, Сучасні напрями селекційного удосконалення пшениці

Розмір шрифту: 
Методи створення нових генотипів пшениці м’якої озимої за стійкістю до несприятливих чинників довкілля
О. А. Демидов, В. В. Кириленко, О. В. Гуменюк

Остання редакція: 2017-05-27

Тези доповіді


У комплексі заходів, що забезпечують стабілізацію виробництва зерна пшениці в Україні, важлива роль належить генетичному    чиннику – сорту.

Несприятливі фактори щодо вирощування пшениці в Україні, зумовлені глобальними змінами клімату, висувають надзвичайно важливе завдання – створення нових сортів з потужним генетичним потенціалом продуктивності та адаптивності для одержання стабільних валових зборів зерна.

У зоні діяльності Миронівського інституту пшениці імені В.М. Ремесла (МІП) коефіцієнт суттєвості відхилень опадів і температури повітря за місяцями, у порівнянні з середніми багаторічними показниками, дає підстави стверджувати про тенденцію до збільшення умов, наближених до рідкісних, з кожним наступним десятиріччям. Діапазон їх коливань зростав за кількістю опадів від 3,3 до 10 %, за температурою повітря від 4,2 до 10 %.


Full Text: PDF