Наукові конференції України, Сучасні напрями селекційного удосконалення пшениці

Розмір шрифту: 
Властивості та перспективи використання культурної однозернянки T. MONOCOCCUM L.
О. В. Твердохліб, Г. Є. Акініна, В. В. Поздняков, О. В. Анциферова, В. М. Попов, Р. Л. Богуславський

Остання редакція: 2017-05-28

Тези доповіді


Культурна однозернянка (Triticum monococcum L.) – це пшениця з диплоїдним геномом (2n = 14) з Близького Сходу, одомашнена близько 10 000 років тому на південному заході Туреччини в Даг Карадаге. Широко культивувалася неолітичними селянами в регіоні Родючого Півмісяця, а потім в Європі. Її значення зменшилося після бронзового віку, коли її замінили високоврожайні голозерні тетраплоїдні і гексаплоїдні пшениці. У наш час інтерес до однозернянки відновився завдяки поживним якостям зерна, низької вимогливості до умов вирощування і високої стійкості до шкідників і хвороб, що відкриває перспективи використання для органічного землеробства.

У нашій роботі було вивчено 15 зразків культурної однозернянки ярого типу розвитку з Національного генбанку рослин України. Майже всі вони характеризуються важким вимолотом зерна (плівчастістю). Винятком є голозерний мутант, що має видовий статус – T. sinskajae A. Filat. et Kurk. Колоски у рослин однозернянок, вирощених в сприятливих умовах, містять більше однієї зернівки.


Full Text: PDF