Наукові конференції України, Сучасні напрями селекційного удосконалення пшениці

Розмір шрифту: 
Вплив тривалого застосування добрив на окремі технологічні показники якості клейковини
О. Д. Черно, Я. С. Рябовол

Остання редакція: 2017-05-28

Тези доповіді


Дотриманням технології вирощування, внесенням добрив можна значно покращити якість зерна. За рахунок  послідовних  азотних  підживлень,  проведених на основі оперативної комплексної ґрунтової і рослинної діагностики, є можливість у різні за погодними умовами роки досягнути високих урожаїв зерна з якістю, яка відповідає стандартам на  сильну пшеницю. Вміст білка  в зерні 14–16 %  та клейковини 28–30 % дає змогу одержати хліб з доброю пористістю та високим об'ємним виходом. Різні  норми  добрив  у досліді позитивно впливали  на  вміст клейковини в зерні пшениці озимої сорту Артемісія, який відзначався досить високим його показником навіть у несприятливі роки вирощування. Так, в усі роки досліджень найменшим (25,4 %) він був у контрольному варіанті, де добрив не вносили. При застосуванні N45P45K45 вміст клейковини збільшувався на 2,1 абс.%, N90P90K90 – на 9,4% і N135P135K135 – на 9,3 абс.%. Тож навіть у контрольному варіанті, де добрив не вносили упродовж 50 років та при застосуванні низьких доз (N45P45K45) вміст клейковини відповідав  ІІ класу якості, а при внесенні середніх (N90P90K90) та високих норм ( N135P135K135) –    І класу.

Якість клейковини оцінюють за її кольором, розтяжністю, еластичністю, пружністю, розпливанням кульки у часі. Погодні умови  суттєво впливали на показник пружності. Так, у 2014 році, коли у фазу наливу зерна випала надмірна кількість опадів, пружність клейковини відповідала ІІ групі якості і вона була задовільно слабкою. У 2013 році оптимальні умови на час збирання врожаю сприяли утворенню більш міцної клейковини, якість її була доброю і вона відповідала І групі.

Full Text: PDF