Наукові конференції України, Сучасні напрями селекційного удосконалення пшениці

Розмір шрифту: 
Зв’язок генетичних і морфологічних ознак сортів і селекційних ліній з показниками технологічних якостей зерна
М. Ю. Наконечний

Остання редакція: 2017-05-28

Тези доповіді


У процесі створення нових сортів селекціонери отримують значну кількість матеріалу, який при розщепленні формує велике різноманіття рекомбінантних форм. З цього матеріалу за певними критеріями необхідно добирати найкращі генотипи. Однак таких чітких вимог немає і питання впливу морфологічних та біологічних ознак на технологічні показники якості і урожайності мало вивчене.

У даній роботі вивчається вплив ознак: наявності остей, забарвлення колоса та висоти рослин на технологічні показники якості зерна і урожайності. В дослідження було залучено 26 гібридних комбінацій з розсадника добору F2 лабораторії селекції інтенсивних сортів пшениці. Основним критерієм підбору комбінацій була відрізнювальність вказаних ознак на прикладі різновидностей еритроспермум, лютесценс і феругінеум. У наступні роки гомозиготні лінії (F4, F5) були більш досконало оцінені за названими ознаками (табл.). За ознакою наявність остей стабільної і достовірної переваги за седиментацією і урожайністю не встановлено. Хоча в більшості випадків перевага безостих форм за седиментацією і остистих за врожайністю існує.


Full Text: PDF