Наукові конференції України, Сучасні напрями селекційного удосконалення пшениці

Розмір шрифту: 
Оцінка зразків пшениці м’якої озимої (TRITICUM AESTIVUM L.) колекційного розсадника за показниками якості зерна
О. Ю. Буртин, О. З. Щербина, Ю. В. Щербакова

Остання редакція: 2017-05-29

Тези доповіді


На базі ННЦ «Інститут землеробства НААН» зібрано 405 зразків пшениці озимої м’якої з України, Росії, Казахстану, Канади, Німеччини, Польщі. Метою роботи було вивчення колекційних зразків за цінними господарськими ознаками та виділення кращих за показниками якості зерна для проведення гібридних схрещувань і подальшого використання в селекційному процесі.

Визначали продуктивність, масу 1000 насінин та показники якості. Проведено визначення вмісту протеїну, клейковини та седиментації Зелені. Аналіз показників якості зерна проводили на приладах Infratec 1241 та SDS-30. За стандарт прийнятий сорт пшениці м’якої озимої Поліська 90.

У результаті отриманих даних показники якості в 2014 році (вміст білка та клейковини) у сорту-стандарту Поліська 90 були такими: вміст білка - 14,1 % , вміст клейковини - 24,5 %. Відрізнилися сорти Рамин та Laura з показниками якості 16-16,1 % білка і 27,5-27,3 % клійковини. Сорти Дельбрін, Либідь, Елегія, Єдність, Мелодія, Лютенько, Сірень одеська, Овідій, Лютиця, Beres, Poccag показали високий вміст білка (показник коливався від 15,0 до 15,8 %), в той час як вміст клійковини коливався від 25,1 до 27,1 %. Показники продуктивності коливалися від 0,056 кг/м2 у сорту Сірень одеська, у сорту Поліська 90 – 0,497 кг/м², 0,387 кг/м² - у сорту LUKILLUS.


Full Text: PDF