Наукові конференції України, Сучасні напрями селекційного удосконалення пшениці

Розмір шрифту: 
Вплив погодних умов на показники якості зерна пшениці м’якої ярої
І. В. Правдзіва, Н. В. Василенко, С. О. Хоменко, В. Т. Колючий

Остання редакція: 2017-05-29

Тези доповіді


Високі врожаї сільськогосподарських культур у поєднанні з високою якістю продукції є дуже важливим резервом у зростанні виробництва. Створення та накопичення поживних речовин в рослинах залежить від ґрунтово-кліматичних умов, технології їх вирощування та сортових особливостей. В умовах мінливого континентального клімату зони Лісостепу проблема залежності показників якості зерна пшениці м’якої ярої від факторів навколишнього середовища вивчена недостатньо.

Створюючи нові сорти, селекціонер має справу з великою кількістю показників, які варіюють за роками. Він повинен знати, які з них і якою мірою генотипово зумовлені, а які несуть більш фенотипову складову. Мета досліджень – вивчити вплив погодних умов на показники якості зерна пшениці м’якої ярої миронівської селекції та виділити показники, які піддаються найменшому впливу цих умов.

Дослідження проводили у 2013–2015 рр. в Миронівському інституті пшениці імені В. М. Ремесла (МІП). Матеріалом для досліджень вибрано 22 ліній пшениці м’якої ярої конкурсного сортовипробування лабораторії селекції ярої пшениці (МІП). Попередник – соя на зерно.


Full Text: PDF