Остання редакція: 2017-05-29
Тези доповіді
Прояв ознак якості зерна пшениці м’якої залежить від сорту, технології його вирощування та умов року. Розглядалися по два сорти пшениці озимої (Альбатрос одеський - сильна пшениця і Донецька 48 - цінна) і ярої (Воронежская 6 - сильна пшениця і Харківська 26 - цінна). Для аналізу використали дані з 1994 до 2015 років, а для порівняння сортів лише 17 років, коли по обох сортах були отримані дані.
Найменшими коливаннями за роками характеризувався показник натури зерна, коефіцієнт варіювання (Cv) для якого був меншим 6 %. Невисокою була мінливість показників вмісту білка в зерні та клейковини у борошні (Cv 10-15 %). Найбільше змінювалися за роками сила борошна та загальна хлібопекарська оцінка (Cv>30 %).
За показниками натура та скловидність зерна, а також вміст білка в зерні між сортами різних груп якості і типу розвитку не спостерігалось помітних розбіжностей як за абсолютними значеннями, так і за рівнем мінливості. Максимальним для озимих сортів вміст білка був у 1995 (17 %) та 1999 (14 %) роках, коли урожайність була мінімальною і низькою натура зерна (720 і 690 г/л відповідно). Для пшениці ярої високий вміст білка (понад 15 %) відмічено у 2010 та 2013 рр.