Розмір шрифту:
Колекції однорічних бобових культур в інституті сільського господарства Карпатського регіону
Остання редакція: 2017-04-19
Тези доповіді
Цінність видів однорічний бобових культур як важливого джерела рослинного білка загальновизнана. Залежно від виду рослин, вміст білка в насінні коливається від 20 до 50 %, в сухій зеленій масі від 9 до 29 %, що забезпечує отримання дешевого і якісного білка та використання як у харчовій промисловості, так і для кормових цілей (фураж, силос, сіно, трав’яна мука, зелений корм, комбікорм, білкові добавки та ін.). Унікальна здатність бобових фіксувати молекулярний азот повітря дозволяє економити мінеральні азотні добрива та підвищувати родючість ґрунту. Незважаючи на численні позитивні властивості багатьох зазначених видів, площі їх посіву залишаються незначними, зокрема в Україні в 2013 р. вони займали лише 283,3 тис. га, що становить 1,7 % у групі зернових і зернобобових культур. Підвищення конкурентоспроможності цієї групи культур можливе за рахунок селекції нових сортів, які, крім високого і стабільного потенціалу врожайності, мають характеризуватися стійкістю до хвороб та шкідників, поліпшеною якістю зерна, пристосованістю до механізованої технології вирощування, високим потенціалом симбіотичної азотфіксації.
Full Text:
PDF