Наукові конференції України, Міжнародна науково-практична конференція "Генетичне та сортове різноманіття рослин для покращення якості життя людей"

Розмір шрифту: 
Створення вихідного матеріалу гороху (PISUM SATIVUM L.) харчового напряму використання
А. О. Василенко, І. М. Безуглий, Л. М. Шевченко, Н. М. Конікова, А. В. Глянцев

Остання редакція: 2017-04-19

Тези доповіді


Важливим напрямом в селекції гороху залишається створення спеціалізованих сортів гороху харчового використання. Сорти, що внесені до Реєстру, відрізняються високими показниками агрономічних ознак, але з 47 сортів лише п’ять – зернові, а три сорти – Мадонна, Царевич та Зекон визнані цінними. Тобто кулінарні властивості насіння (вміст білка, форма насінини, її розмір та колір, смакові властивості та інші) більшої частки сортів залишаються на невисокому рівні. За результатами попередніх досліджень, що були проведені в лабораторії селекції гороху Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва, два сорти Харківський янтарний і Банан – є донорами за ознакою вміст білка і крохмалю, високих кулінарних якостей і продуктивності. Сорт Банан відрізняється крупним сферичним насінням. З метою отримання селекційного матеріалу з поліпшеними кулінарними властивостями нами була реалізована схема схрещувань, де в якості материнської форми виступали сорти Харківський янтарний і Банан, а в якості батьківських компонентів були взяті високоврожайні сорти Камелот, Маскара, Мадонна, Царевич та Глянс.

Full Text: PDF