Наукові конференції України, Міжнародна науково-практична конференція "Генетичне та сортове різноманіття рослин для покращення якості життя людей"

Розмір шрифту: 
Використання генофонду сої культурної Glycine max (L.) MArr. в селекції
С. С. Рябуха, О. О. Посилаєва, Т. В. Сокол, П. В. Чернишенко

Остання редакція: 2017-04-21

Тези доповіді


За обсягами виробництва сої Україна посідає восьме місце в світі та перше в Європі, має найбільший сортовий потенціал на європейському континенті. На 2016 р. Держреєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні налічує понад 180 сортів сої. У східній частині Лісостепу України дослідження по генетичним ресурсам, селекції та технології вирощування цієї культури зосереджені в Інституті рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН. Завдяки використанню вихідного матеріала різної генетичної плазми, селекціонерами інституту за останні 40 років створено понад 35 сортів сої, з яких 15 у різні роки внесені до реєстру. Наразі, у Держреєстрі України знаходяться 12 сортів селекції інституту, причому сім з них включені за останню п’ятирічку: Мальвіна, Подяка (2012 р.), Спритна, Естафета (2013 р.), Байка (2014 р.), Кобза (2015 р.), Перлина (2016 р.). Разом з цим, на сортодільницях Держветфітослужби вивчають сорти Вікторина, Писанка, Райдуга, Мелодія, Красуня, Вишиванка, Вереснева. Сорт сої Кобза з 2015 р. занесений до Держреєстру селекційних досягнень РФ по Центрально-Чорноземному регіону. Про високий потенціал урожайності цих сортів свідчать отримані результати екологічних випробувань. Урожайність сорту Мальвіна становила 3,74 т/га (Степ), сорту Подяка –3,67 т/га (Лісостеп), сорту Спритна – 3,50 т/га (Лісостеп), сорту Байка – 4,40 т/га (Лісостеп), сорту Естафета – 5,07 т/га (Лісостеп), сорту Кобза – 3,45 т/га (Лісостеп), сорту Перлина –3,2 т/га (Лісостеп). В насінні нових сортів вміст білка становить 38-40 %, жиру – 19–21 %. Сорти Мальвіна і Подяка мають високу стійкість до збудників фузаріозу, а Байка та Естафета – підвищену посухостійкість.

Full Text: PDF