Розмір шрифту:
Стевія медова (STEVIА REBAUDIANA BERTONI) - перспективний натуральний підсолоджувач
Остання редакція: 2017-04-21
Тези доповіді
На світовому ринку, а останнім часом в Україні, спостерігається тенденція до зростання використання цукрозамінників у багатьох харчових та дієтичних продуктах. Особливою популярністю серед замінників цукру користуються інтенсивні підсолоджувачі з високим цукровим еквівалентом – тобто, речовини, що мають солодкість у 10, 100, 1000 разів більшу, ніж солодкість цукру і використовуються в малому дозуванні. Підвищений попит пояснюється значною економічною вигодою і простотою використання, хоча є шкідливими для здоров’я людини. До замінників цукру або підсолоджувачів висуваються наступні вимоги: вони повинні мати солодкий смак без присмаку і після смаку, більш низьку енергетичну цінність, ніж цукор, бути стійкими при нагріванні та в кислому середовищі, легко розчинятися і дозуватися, засвоюватися без допомоги інсуліну, не шкодити при тривалому споживанні. На противагу синтетичним цукрозамінникам існують природні – дитерпенові глікозиди. Особливого інтересу набуває вид Steviа rebaudiana Bertoni, яка містить комплекс дитерпенових глікозидів: стевіозид, ребаудиозид А, В, С, Д і Е, дулькозид А та стевіолбіозид з високим рівнем солодкості (в 150 - 450 разів солодші за цукор). Це обумовлює перспективність використання стевіозиду в харчуванні як здорової, так і хворої людини.
Full Text:
PDF