Наукові конференції України, Міжнародна нпк «Селекція — надбання, сучасність, майбутнє (освіта, наука, виробництво)»

Розмір шрифту: 
Скринінг колекції пшениці м’якої озимої на поліморфізм генів Wx
Н. І. Коберник, Л. М. Голик

Остання редакція: 2017-05-31

Тези доповіді


Останнім часом у світі ведеться активна селекційна робота по створенню сортів пшениці з підвищеною харчовою цінністю, зокрема, сортів пшениці з генетично зміненим складом крохмалю (ваксі). Проводиться робота по вивченню рослин пшениці з низьким або нульовим вмістом амілози в пшеничному крохмалі, виявленню мутантів за генами, які контролюють цю ознаку та створенню нового селекційного матеріалу з крохмалем амілопектинового типу. В Україні проблема вивченням генів Wx пшениці та інших зернових займалися такі вчені, як Ю.М. Сиволап, О.І. Рибалка, Б.В. Моргун, А.І. Степаненко та ряд інших.

Крохмаль – рослинний високомолекулярний полісахарид амілози і амілопектину, мономером яких є глюкоза. Вміст крохмалю в зерні пшениці складає 60-72% у сухій речовині. Перш за все, крохмаль є джерелом енергії для зерна, що проростає. За хімічною структурою це полісахарид, основою якого є молекула D-глюкози, і знаходится у формі α-D-глюко-піранози. До складу крохмалю входять два основних гомополімера D-глюкози: амілоза и амілопектин. Амілоза складає 20-25% маси крохмалю, амілопектин 70-75%.


Full Text: doc