Наукові конференції України, Міжнародна нпк «Селекція — надбання, сучасність, майбутнє (освіта, наука, виробництво)»

Розмір шрифту: 
Генофонд квасолі овочевої – основа продуктивності
О. М. Грищенко, В. Л. Жемойда

Остання редакція: 2017-06-01

Тези доповіді


Рівень життя населення будь-якої країни останнім часом визначається кількістю білка, який споживає людина. За даними Інституту харчування, норма вживання людиною бобових в рік повинна складати 13 кг. В Україні за останні десять років якість харчування населення різко погіршилася. Причиною цього є різкий спад об’ємів виробництва високобілкових продуктів харчування тваринного походження та їх висока собівартість. На думку фахівців, продукція тваринництва майже досягла своєї біологічної межі і сподіватися на істотне підвищення продуктивності й валового виробництва продуктів тваринництва немає підстав.

Дефіцит білка у всьому світі знижується за рахунок використання білків рослинного походження. Серед зернобобових культур овочева квасоля є однією з найважливіших. Молоді боби з нестиглим насінням, «лопатки», характеризуються високими смаковими якостями, багаті білками, вітамінами А, В, С, цукрами, солями заліза і кальцію та мають високу поживність. Введення в раціон харчування, крім основних овочів, овочевої квасолі дозволить не лише урізноманітнити його, але й задовольнити потребу людей в білку та вітамінах протягом зимового періоду, при використанні її в консервованому чи замороженному вигляді.


Full Text: PDF