Розмір шрифту:
Селекція сортозразків картоплі на стійкість проти мокрої гнилі
Остання редакція: 2017-06-01
Тези доповіді
Для забезпечення селекції картоплі на стійкість проти мокрої гнилі необхідно вирішити завдання з оцінювання можливості одержання резистентних форм за допомогою різних типів схрещування високоврожайних сортів зі стійкими до цього патогену формами. Упродовж 2014–2016 рр. нами було проведено випробування і оцінювання на стійкість проти мокрої гнилі серед 230 сортозразків картоплі різного походження, а також схрещування гібридів. Випробування й оцінювання проводили лабораторним методом, заражаючи цілі бульби вірулентними штамами збудників Pect. carotovorum subsp. carotovorum і Pect. carotovorum subsp. atrosepticum медичним шприцем та витримуючи їх в інкубаційній камері. Облік ураження та оцінку стійкості проти мокрої гнилі здійснювали за дев’ятибальною шкалою (бал 1 – максимальна ступінь ураження при низькій стійкості, бал 9 – мінімальне ураження при високій ступені стійкості). З покоління кожної комбінації схрещування на стійкість проти мокрої гнилі аналізували не менше 100 генотипів. Нашими дослідженнями встановлено, що відносно стійкі гібриди можна одержати лише тоді, коли до гібридизації залучаються батьківські форми з високим рівнем стійкості. Стійкість гібридного покоління проти мокрої гнилі зростала тоді, коли обидві батьківські форми були стійкими проти неї. Так, при схрещуванні двох відносно стійких проти мокрої гнилі сортів картоплі Партнер та Струмок, ступінь стійкості яких при штучному зараженні збудником становив 7 балів, гібридне покоління мало середню стійкість 5,7 балів, в тому числі 35 % гібридів мали стійкість 7 балів. При схрещуванні відносно стійкого сорту Вимір з нестійким гібридом 40-4с/72 середня стійкість гібридного покоління проти мокрої гнилі становила 5,7 балів і лише 11 % гібридів мали стійкість до неї 7 балів. При схрещуванні двох нестійких батьківських форм – сорту Арія і гібрида 40-4с/72 середня стійкість гібридного покоління при штучному його зараженні становила 2,6 балів і в ньому були відсутні форми з відносною стійкістю проти мокрої бактеріальної гнилі 7 балів. У результаті використання в селекційному процесі відносно стійких батьківських форм нами визначено сорти картоплі, які характеризуються високою стійкістю проти мокрої гнилі – Скарбниця, Зелений гай, Довіра з 6–7 балами стійкості, в той час як стійкі стандарти мали середню стійкість 6,5 балів. Все це слід врахувати в подальшій роботі по клітинній селекції на стійкість проти збудників хвороб різного патологічного походження.
Full Text:
PDF