Розмір шрифту:
Фактори впливу на якість зерна та борошна нових сортів пшениці м’якої озимої
Остання редакція: 2017-06-01
Тези доповіді
Важлива роль у підвищенні врожайності та якості пшениці належить створенню стабільних за продуктивністю сортів з високою адаптивністю та широкою агроекологічною пластичністю. Якість зерна пшениці є однією з найскладніших селекційних ознак, яка детермінується як генотипом так і чутлива навіть до незначних варіацій умов вирощування. Для прогнозування успішної селекції важливо знати співвідношення генотипової та фенотипової складових кожної з ознак. Метою досліджень було вивчити вплив генотипу, умов року вирощування та попередника на фізичні показники якості зерна (масу 1000 зерен, натура, склоподібність) та показники якості борошна (показник седиментації, вміст білка, сирої клейковини та її якість) нових сортів пшениці м’якої озимої миронівської селекції, що проходять державне сортовипробування. Дослідження проводили у 2012‑2014 рр. на полях селекційної сівозміни Миронівського інституту пшениці (МІП) після попередників сидеральний пар (гірчиця) і кукурудза на силос. Об’єктом досліджень були нові сорти пшениці м’якої озимої головного конкурсного сортовипробування лабораторії селекції озимої пшениці: Грація миронівська, МІП Вишиванка, МІП Дніпрянка, Трудівниця миронівська. Стандарт – сорт Подолянка. Показники якості зерна та борошна визначали за загальноприйнятими методиками.
Full Text:
PDF