Наукові конференції України, Міжнародна нпк «Селекція — надбання, сучасність, майбутнє (освіта, наука, виробництво)»

Розмір шрифту: 
Оцінка морозостійкості зразків озимого жита різного генетичного походження за опосередкованим показником ККС
Н. В. Симоненко, О. В. Сень

Остання редакція: 2017-06-01

Тези доповіді


Одією із важливих ознак, що впливає на ступінь впровадження у виробництво нових сортів озимого жита в Україні є їхня зимостійкість із домінуванням морозостійкості, яка обумовлена генотипом сорту. Важливе значення має накопичення рослиною цукрів в осінній період саме у вузлах кущення. Сахароза і фруктоза беруть участь у керуванні експресії генів, що регулюють фотосинтез, ріст і витрату енергетичних ресурсів рослини. Високозимостійкі зразки економніше витрачають цукри в період перезимівлі на дихання, порівняно з менш зимостійкими. Для прямої і опосередкованої (ККС – концентрація клітинного соку) оцінки морозостійкості було залучено 7 сортів і гібридів української та закордонної селекції, а також 10 перспективних зразків озимого жита з альтернативними ознаками, створених на Носівській СДС. Лабораторну оцінку морозостійкості рослин озимого жита проводили за опосередкованим показником на вузлах кущення: концентрація клітинного соку (ККС) за допомогою рефрактометра. Протягом перезимівлі рослин озимого жита добирали проби в польовому досліді методом пучків у чотири терміни. Аналіз проводили у трьох повтореннях.

Full Text: PDF