Остання редакція: 2017-06-01
Тези доповіді
Культура тритикале має широкий діапазон використання: від переробки на борошно для випікання хліба до отримання промислового спирту і крохмалю. Крохмаль – менш рухома речовина, ніж прості вуглеводи, і здебільшого є запасним продуктом. Його нагромадження в ендоспермі зернівки становить близько 85 % її маси. До його складу входять два полісахариди – амілоза і амілопектин. Тритикальний крохмаль містить 23-25 % амілози і близько 73-75 % амілопектину. Зміна співвідношення амілози й амілопектину в крохмальних гранулах значною мірою впливає на технологічні властивості борошна. З однієї тони зерна сучасних сортів тритикале можна отримати 420-560 л спирту, 230-300 кг цінного високобілкового кормового шроту і 140-160 л вуглекислого газу, який використовується для газування харчових напоїв.
Протягом останніх трьох років відділом селекції і насінництва зернових культур ННЦ „Інститут землеробства НААН” було вивчено 115 колекційних зразків тритикале озимого вітчизняного (різних селекційних установ) та закордонного (Росія, Білорусь, Канада, Польща, Румунія, Чехія) походження. Метою наших досліджень є вивчення колекційних зразків для створення сортів тритикале озимого спеціального технічного використання і виробництва біоетанолу, які б характеризувались високим вмістом крохмалю в зерні та високою ефективністю його трансформації в біоетанол.