Розмір шрифту:
Особливості впливу позакореневого підживлення карбамідом на хлібопекарські властивості борошна інтрогресивних ліній озимої пшениці
Остання редакція: 2017-06-01
Тези доповіді
Позакореневе підживлення рослин пшениці азотом по вегетації є широко розповсюдженим агрономічним прийомом поліпшення якості зерна. Тому ми дослідили його вплив на інтрогресивні лінії озимої пшениці, які містять гени від дикорослих співродичів пшениці Ae. cylindrica і Ae. tauschii. Зі всіх форм азотних добрив для здійснення позакореневого підживлення нами було обрано карбамід. Позакореневе підживлення досліджуваних ділянок озимої пшениці карбамідом проводилось у дозі 7 кг/га діючої речовини у фазу колосіння. З метою уникнення утворення кристаликів карбаміду та його ефективного поглинання листками підживлення здійснювали у вечірній час до випадання роси, способом дрібного розпилення розчину. Попередніх підживлень у більш ранні фази розвитку рослин не здійснювалось. На контрольних ділянках було здійснено лише основне внесення ‑ N90P60K60. Аналіз показників якості зерна інтрогресивних ліній озимої пшениці засвідчив, що при позакореневому підживленні карбамідом підвищуються вміст білка та клейковини в зерні. Максимальне збільшення вмісту білка відбулося у зерні ліній УК 12835, УК 12822 та УК 12805 порівняно із вмістом білка в зерні тих самих ліній, але без додаткового підживлення карбамідом. Найменший приріст білка порівняно з контрольним варіантом цієї ж лінії за підживлення зафіксовано у зерні лінії-синтетика УК 12791. Вміст клейковини за додаткового підживлення карбамідом також підвищувався у всіх досліджених генотипів порівняно до контролю. При цьому слід відмітити, що у всіх досліджених ліній прибавка вмісту клейковини була більшою, ніж у сорту-стандарту.
Full Text:
PDF