Остання редакція: 2025-09-11
Тези доповіді
Насіння – основний компонент сучасних технологій вирощування будь-якої культури. Від його якості у повній мірі залежить реалізація усіх спадкових ознак і властивостей геному. Приєднання України до Схем сортової сертифікації насіння (з 2009 року), а також до програм розвитку сільських територій спонукає сільськогосподарські підприємства різних форм власності вирощувати екологічно чисті культури. Отримання екологічно чистих продуктів харчування і сировини є основою сучасного сільськогосподарського виробництва.
Аналіз Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні станом на сьогодні свідчить про те, що асортимент сортів гречки представлено 29 сортами гречки їстівної і трьома сортами гречки татарської: ‘Калина’, ‘Табеа’ і ‘Табор’. Із усієї сукупності представлених сортів чотири сорти а саме ‘Володар’, ‘Єлена’, ‘Кам’янчанка’, ‘Степова’ і сорт гречки татарської ‘Калина’ є результатами селекційної роботи подільських селекціонерів Закладу вищої освіти «Подільський державний університет» (ЗВО «ПДУ»).
Основною і ключовою передумовами для успішного проведення селекційно-насінницької роботи із гречкою на Поділлі є: метод гібридизації і доборів, які використовуються у ЗВО «ПДУ» і Науково-дослідний інститут круп’яних культур (НДІКК) ім. О. Алексеєвої з 1978 року, унікальна колекція роду Гречкових Fagopyrum Mill (1000 зразків) і потужна наукова школа селекціонерів і агротехніків, випускниками якої є багато достойних науковців відомих на теренах України і світу.