Остання редакція: 2025-09-11
Тези доповіді
Пшениця практично щороку очолює рейтинг найбільш рентабельних культур аграрного сектору України. У значній мірі цьому сприяють помірний клімат та родючі ґрунти. Однак не менш важливим фактором, що впливає на врожай, є своєчасна боротьба з хворобами. У цьому плані пшениця не відрізняється особливою витривалістю, тому вимагає ретельного догляду. Сажкові хвороби пшениці – категорія захворювань, що відноситься до грибкових та поширюється як на яру, так і озиму пшеницю. Найчастіше вражаються листя, колоски та стебла, рідше саме зерно. На українських полях поширені такі види: тверда сажка; летюча сажка; стеблова сажка; карликова сажка. Тверда сажка пшениці, збудником якої є гриб Tilletia caries Tul. (синонім – Tilletia tritici Wint), належить до важливих хвороб пшениці. Характеризується утворенням «сажкових мішків» замість зерна, що призводить до значних втрат урожаю та зниження якості зерна. Найефективнішим та екологічно безпечним методом контролю хвороби є використання стійких сортів. У зв’язку з цим, метою нашого дослідження було оцінити стійкість сучасних сортів пшениці озимої до твердої сажки за умов штучного інфікування.
Об’єктом дослідження слугували 28 сортів пшениці озимої запропонованих до Державного сортовипробування. Місце проведення –лабораторно-польові умови Черкаської філії Інституту експертизи сортів рослин (2023–2024 рр.).