Остання редакція: 2017-06-29
Тези доповіді
Тритикале – гібрид пшениці та жита має високий вміст вуглеводів та відносно високий рівень обмінної енергії, протеїну, а також незамінних амінокислот лізину і метионіну+цистину. Недоліком тритикале є присутність антипоживних факторів – некрохмалистих полісахаридів (переважно пентозанів) та алкілрезорцинолів.
Важливим моментом при застосуванні тритикале є попередня підготовка до згодовування, одним із ефективних та доступних способів якої є екструдування, у результаті якого проходить розщеплення молекул білка та вуглеводів на простіші сполуки та частково нейтралізуються термолабільні антипоживні речовини. В екструдатах, завдяки їх пористій структурі, краща доступність полісахаридів та білків для травних ферментів. Отже, екструзія покращує поживну якість корму і тим самим розширює межі використання “проблемних” культур у раціонах для птиці.