Остання редакція: 2017-04-24
Тези доповіді
Нут в Україні є доволі новою, але перспективною сільськогосподарською культурою. Завдяки високому попиту та привабливій ціні товарного насіння на світовому та вітчизняному ринку він набуває все більшої популярності серед сільгоспвиробників нашої країни. Зростання посівних площ в Україні під цією культурою гальмується декількома причинами, однією з яких є невеликий рівень стійкості існуючих сортів проти хвороб. Втрати урожаю насіння нуту від хвороб можуть сягати 30−40 %, а за наявності епіфітотії − до 100 %. Створення сортів, що поєднують високий потенціал продуктивності з генетичним захистом від хвороб – одне з центральних питань селекції. Однією з найбільш небезпечних хвороб нуту є аскохітоз, яка може уражувати рослини в усі фази розвитку та спричинювати зниження якісних показників та зменшувати або зовсім знищувати урожай.