Розмір шрифту:
Кулясті форми фундука
Остання редакція: 2017-06-08
Тези доповіді
Фундук – досить поширена горіхоплідна культура. Технологія його вирощування характеризується простотою агротехніки, невибагливістю до грунтово‐кліматичних умов та місця розміщення в саду. Головна харчова цінність полягає у високій поживності плодів, у них містяться жири, білки, вуглеводи, мінеральні солі та вітаміни. Масло, яке отримують з горіхів, завдяки своїм властивостям відноситься до кращих рослинних масел, воно широко поширене у фармацевтичній, консервній, кондитерській, вітамінній, парфумерній, миловарній, лакофарбовій та інших галузях. У наш час великого поширення набувають округлі форми фундука, їх висока врожайність, високі товарні та споживчі якості. Популярність даних форм створює потребу у детальному вивченню, поширенню та впровадженню зразків, яким притаманні дані ознаки. Метою наших досліджень є вивчення кулястих сортів та форм фундука як вітчизняної, так і зарубіжної селекції: ‘Р7М9’, ‘Лозівський шаровидний’, ‘Р2М18’, ‘Р3М18’, ‘Р4М33’, ‘Р4М30’, ‘Р4М28’, ‘Р4М32’, ‘Бомба’, ‘Сачахли’, ‘Лозівський урожайний’, ‘Топкара’. Дослід з вичення рослин фундука було закладено 1993 року за схемою посадки 6 х 6 м. Спостереження проводились відповідно до «Программы и методики сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур» (Мичуринск, 1973).
Full Text:
PDF