Розмір шрифту:
Колориметричний метод ідентифікації забарвлення плодів різних видів шипшини
Остання редакція: 2017-06-08
Тези доповіді
Проведення експертизи на відмінність, однорідність і стабільність для відповідного ботанічного таксона включає визначення забарвлення вегетативних і генеративних органів рослин. Для візуалізації цих морфологічних ознак, як правило, використовують колірні шкали і атласи. Разом з тим, окрім психологічного аспекту сприйняття забарвлення, існує інструментальний метод вимірювання оптичних характеристик пігментованих об’єктів згідно фізичної теорії кольору. Мета роботи – з’ясувати можливості колориметричного методу для ідентифікації забарвлення плодів різних видів шипшини, що використовують як рослинну лікарську сировину із високим умістом біологічно активних речовин. Об’єкт дослідження – плоди різних видів шипшини (Rosa canina L., Rosa micrantha Smith, Rosa iberica Stev. ex Bieb., Rosa rubiginosa L.). Відбір рослинних зразків здійснювали на стадії повної стиглості у Ботанічному саду Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Колориметричні виміри плодів проводили на спектрофотометрі Specord M40 з інтегрувальною фотометричною сферою та касетою для математичної обробки спектральних параметрів Color Measurement. Колориметричні характеристики подавали в системах XYZ та CIE L*a*b*. Кольорові відмінності між плодами різних видів шипшини визначали за інтегральною величиною ΔE* та її складовими – відмінністю зі інтенсивністю ΔL*, за кольоровістю ΔC* та за кольоровим тоном ΔH*.
Full Text:
PDF