Розмір шрифту:
Розробка агротехнічних заходів, спрямованих на підвищення продуктивності та якості насіння салату посівного
Остання редакція: 2017-06-08
Тези доповіді
В Україні салат посівний здебільшого представлений двома різновидностями: листковим та головчастим. Салат ромен культивується обмежено. До Державного реєстру сортів рослин, придатних до поширення в Україні включено лише один сорт ‘Совський’. Салат стебловий до початку досліджень автора в культуру не введено. Споживання свіжої товарної продукції населенням країни у 3,5 рази нижче раціональних норм і має сезонний характер. Особливо відчутна нестача екологічно‐безпечної свіжозібраної продукції в осінньо‐зимовий період. Асортимент свіжої продукції салату за посезонного вирощування недостатній і строки його надходження нерегульовані. Розвиток насінництва салату посівного також має негативну тенденцію. Урожайність насіння за останнє десятиріччя знизилась удвічі та значно погіршилась його якість. Міжнародні вимоги Організації економічної співпраці та розвитку (ОЕСD) до сортових посівів салату посівного під час ведення насінництва взагалі не враховуються. Серед багатьох причин такого стану, однією з головних є необізнаність населення про цінні властивості салату посівного та відсутність науково‐ обґрунтованих зональних технологій вирощування високоякісної товарної продукції і насіння з урахуванням особливостей реформування сільськогосподарського виробництва. Мета досліджень – обґрунтування та визначення ефективних технологічних заходів отримання високого, стабільного врожаю товарної продукції і насіння салату посівного; розробка агротехнологічних заходів, спрямованих на підвищення сортових і посівних якостей насіння салату посівного.
Full Text:
PDF