Розмір шрифту:
Вплив умов зберігання на якість насіння польових культур
Остання редакція: 2017-06-08
Тези доповіді
У біологічному відношенні насіння, яке мало високу схожість після збирання, краще зберігається. Насіння з високими посівними якостями більш стійке проти грибів, бактерій, мікроорганізмів. Мертве, несхоже, гниле насіння за несприятливих умов зберігання, в першу чергу, псується і є осередками поширення патогенної мікрофлори. Тому на довге зберігання рекомендовано закладати лише високоякісне насіння. Насіння, яке пройшло обов’язкову післязбиральну обробку і, насамперед, висушене зберігає високі посівні якості до сівби за належних умов зберігання. Визначення впливу умов зберігання на посівні та товарні якості насіння пшениці ярої твердої та сої проводили в умовах навчально‐наукової лабораторії «Якість насіння та садивного матеріалу» кафедри рослинництва НУБіП України. В дослідженнях використовували насіння гірчиці білої (Sinapis alba L.), сорт ‘Кароліна’; гірчиці сизої (Brassica juncea L. Czern.), сорт ‘Роксолана’; сої (Glycine hispida Moench.), сорти ‘Аннушка’ і ‘Єлена’; пшениці твердої ярої (Triticum durum Dest.), сорти ‘Ізольда’ і ‘Жизель’, вирощене на полях кафедри рослинництва у ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція». Насіння закладали на зберігання в 2013 році за різних температурних режимів зберігання: ‐5 °С, 0 °С, +5 °С, +12 °С та в приміщеннях з нерегульованою температурою.
Full Text:
PDF