Остання редакція: 2017-06-13
Тези доповіді
Селекція гірчиці представлена трьома видами родини Brassicaceae, одним із яких є гірчиця біла (Sinapis alba L.). Її вирощують на невеликих площах у різних агрокліматичних зонах України. Це цінна харчова, кормова та сидеральна культура.
Наші дослідження спрямовано на створення високопродуктивного вихідного матеріалу гірчиці білої з поліпшеними біохімічними показниками. Від проведених схрещувань отримано 18 комбінацій, господарсько-цінні ознаки яких досліджували упродовж 7 поколінь.
Встановлено, що у гібридів першого покоління (F1) вміст ерукової кислоти в олії має проміжний характер. При цьому вміст ерукової кислоти в F1 був тим нижчий, чим нижчий він був у материнського компонента схрещування. Спостерігали нижчий рівень умісту ерукової кислоти в олії рослин гібридів F2, ніж у батьківських компонентів. Оцінка отриманих зразків показала, що майже всі вони поступались сорту-еталону ‘Талісман’ за врожайністю та вмістом олії у насінні, але було виділено три зразки – ‘ГБ-0907’, ‘ГБ-0909’, ‘ГБ‑0905’ зі зниженим вмістом ерукової кислоти в олії (12,3, 21,8, 13,7 % відповідно), у інших зразків цей показник становив 34,3–55,0 %.