Розмір шрифту:
Морфологічні та біохімічні бар’єри стійкості сорго проти шкідників
Остання редакція: 2017-06-13
Тези доповіді
У сучасних умовах розвитку сільського господарства важливим резервом збільшення виробництва якісної продукції є зменшення втрат урожаю культурних рослин і зокрема сорго від комплексу шкідливих організмів.
Першочерговим є раціональне використання сівозміни і стійких гібридів сорго до комплексу фітофагів.
Відмічено, що в основі механізмів регуляції фітофагів лежать якісні показники живилення, як своєрідності спеціалізації та адаптації фізіології організмів, що сприяють ефективному використанню корму. Живильна спеціалізація фітофагів обумовлена біохімією рослини-ріціпієнта. При цьому стійкість сорго проти пошкоджень фітофагами обумовлена факторами, що впливають на імунітет рослин і обмежують різноманітність морфології рослин та їх органів і тканин, що використовуються для живлення. Доцільно зазначити, що загальноприйнятий поділ фітофагів на поліфагов, олігофагів і монофагів відображає існування в кожній групі переваги певного кола господарів, у т. ч. внутрішньовидових форм і потребує уточнення на посівах сорго, що вирощується за інтенсивними технологіями
Full Text:
PDF