Остання редакція: 2017-06-13
Тези доповіді
У комбінаційній селекції зі створення нових сортів сільськогосподарських культур, зокрема ячменю ярого, однією з основних проблем є наявність вихідного матеріалу з цінними ознаками, які необхідно поєднати в результаті гібридизації.
Для підбору компонентів схрещування необхідно визначити селекційно-генетичну цінність зразків за морфо-біологічними та генетичними особливостями.
Матеріалом для досліджень використано 11 сортів ячменю ярого: ‘Джерело’, ‘Звершення’, ‘Етикет’, ‘Бадьорий’, ‘Взірець’, ‘Гранал’, ‘Модерн’, ‘Вітраж’, ‘Pasadena’, ‘Tolar’ та ‘Мальовничий’.
Аналізували рослини кожного сорту (по 50 шт.) за продуктивністю (маса зерна) рослини та її структурними елементами (продуктивна кущистість, кількість зерен у колосі, маса 1000 зерен), а також за іншими кількісними ознаками, а саме: за довжиною колоса, кількістю колосків у колосі, масою зерна з колоса, загальною кущистістю, масою соломи, висотою рослини та відношенням маси зерна до маси соломи.