Розмір шрифту:
Вплив технології вирощування та зберігання на якість зерна пшениці озимої різних сортів
Остання редакція: 2017-06-14
Тези доповіді
Пшениця – культура, з якої отримують основний продукт харчування – хліб. Збільшення виробництва і заготівлі зерна – необхідна умова для забезпечення нормального споживання населення продуктами харчування, запасами насіння на посівні цілі, промисловості сировиною, тваринництва кормами та створення державних резервів, з метою подальшого поліпшення добробуту населення країни. Пшениця озима має досить чітко виражені зональні закономірності накопичення білка та клейковини. На якість зерна великий уплив мають родючість ґрунту, дози добрив, строки сівби та погодно‐кліматичні умови. Одночасно, вивчення зернових мас пшениці та впливу умов навколишнього середовища на них показує, що інтенсивність усіх фізіологічних процесів у них залежить від вологості i температури зернової маси та навколишнього середовища, доступ повітря до зернової маси. Дослідження проводилися протягом 2015–2016 рр. у лабораторіях кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б. В. Лecикa на зразках зерна пшениці озимої сортів ‘Одеська 267’ (контроль), ‘Зміна’ та ‘Супутниця’, вирощенні в Державному підприємстві дослідне господарство Інституту рису НААН. Оцінювали якість за такими показниками: вологість; натура; схожість; енергія проростання; склоподібність; вміст білка; кількість клейковини; якість клейковини; число падання.
Full Text:
PDF