Остання редакція: 2017-06-14
Тези доповіді
Квасоля – цінна високобілкова культура, яка має багатостороннє використання в народному господарстві. У багатьох країнах вона є основним джерелом білка. Зерно кращих сортів квасолі містить 25–28 % білка, який за амінокислотним складом близький до білків тваринного походження. Тому її часто називають «рослинним м’ясом». У ній також міститься 45–52 % вуглеводів, у тому числі 5,2 % цукрів, 1,8 % жиру, 4,0 % мінеральних речовин і вітаміни А1, В1, В2 та ін. Квасоля є «коморою» амінокислот, вона містить майже всі незамінні амінокислоти, а також вітаміни й інші мінеральні речовини.
Квасоля – традиційна культура для України. На жаль, в останні десятиріччя площі під цією культурою є незначними, вирощують її в основному на присадибних ділянках, хоча культура користується значним попитом на світовому ринку і ціни є стабільно високими.
Визначальна роль у впровадженні будь-якої культури, у т. ч. і квасолі, у виробництво належить сорту.