Остання редакція: 2017-06-14
Тези доповіді
Щороку в Україні моркву вирощують на площі понад 23 тис. га. Коренеплоди вживають у свіжому, відвареному, замороженому та сушеному вигляді. Вони багаті на поживні речовини, вітаміни та мінеральні солі. Морква є основним джерелом каротину, який відіграє важливу роль у підтриманні стійкості організму до різних інфекційних захворювань.
Як відомо, придатність коренеплодів до зберігання чи доцільність їх використання на переробку залежить від біометричних показників, органолептичних, умісту основних біохімічних речовин, зокрема сухої речовини, цукрів, а ці показники залежать, насамперед, від сортових особливостей.
Одним із завдань наших досліджень було оцінити коренеплоди моркви різних сортів та гібридів за комплексом показників, зокрема – біометричними, органолептичними та біохімічними.
Дослідження проводили протягом 2012–2014 рр. у Національному університеті біоресурсів і природокористування України.