Остання редакція: 2017-06-14
Тези доповіді
В наукові дослідження сектору виноградарства з сортовивчення на період 2015–2020 рр. включено сім технічних сортів винограду селекції ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова» (‘Ароматний’, ‘Агат таїровський’, ‘Загрей’, ‘Іскорка’, ‘Одеський жемчуг’, ‘Шкода’ та ‘Ярило’).
Зимостійкість винограду – здатність виноградної рослини протистояти несприятливим зимовим факторам, таким як: сильний мороз, різкі перепади температури, вимерзання лози і багаторічної деревини та інші. Зимостійкість винограду формується поступово в процесі загартовування рослини.
Погодні умови восени 2016 року сприяли гарному визріванню і загартовуванню пагонів винограду. Осіннє загартовування виноградної лози відбувалося в сприятливих погодних умовах. Зниження температури повітря восени було поступовим, середньомісячна температура жовтня склала +7,5 °С, листопада +2,5 °С. Ранніх заморозків, які пошкоджують вічка і знижують майбутній урожай, не відмічалось. Визрівання пагонів досліджуваних сортів у середньому було на рівні 75 %. Найбільший процент визрівання пагонів відмічено у сортів ‘Ароматний’ (89 %), та ‘Агат таїровський’ (85 %).