Остання редакція: 2017-06-14
Тези доповіді
Ще декілька десятиріч тому Чернігівщина не розглядалась як регіон виробництва сої. Проте сталі тенденції до зростання обсягів її вирбництва на внутрішньому та зовнішньому ринках, постійного попиту у переробників та експортерів, зміна кліматичних умов в сторону потепління, успіхи селекції в створенні скоростиглих сортів заклали підґрунтя для гарантованого виробництва даної культури в зоні Українського Полісся.
Якщо в 1992 році площа посівів сої в Україні становила 97,5 тис. га, то в 2015 р. – 2135,6 тис. га, тобто збільшилася майже в 22 рази. Валове виробництво відповідно становило 120,0 тис. та 3930,6 тис. т, тобто зросло майже в 33 рази. Врожайність сої останніми роками в Україні коливається в межах 17,1–21,6 ц/га (2012–2015 рр.). Рекордні урожаї сої сягають 102 ц/га (Херсонщина, 2005 рік) – 104 ц/га (США, штат Міссурі).