Наукові конференції України, IV Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
Морфологічні особливості сортів салату посівного (Lactuca sativa L.) сортотипу Саланова
В. Б. Кутовенко, О. І. Мнюх

Остання редакція: 2018-06-16

Тези доповіді


В Україні тенденція споживання салатів та зелені починає набирати обертів. Мода на здорове харчування і здоровий спосіб життя, особливо серед містян, сприяє поширенню культури споживання листових салатів. Все частіше у холодильниках, окрім стандартного овочевого набору, можна зустріти салат айсберг чи лолло росса, батавію чи саланову. Смачні, ніжні листки, на думку вітчизняних овочівників, останнім часом змагаються на столах українців із традиційної капустою.

Мета досліджень – визначення біометричних та морфологічних особливостей сортів салату посівного листкового сортотипу Саланова. Об’єктами дослідження були сорти голландської компанії «Рійк Цваан»: ‘Аквіно’ – зеленого та ‘Гоген’ – антоціанового забарвлення. Сорти характеризуються великою кількістю однакових невеликих за розміром маслянистих листків привабливого забарвлення, які своїм зовнішнім виглядом нагадують квітку, практично не травмуються при упакуванні і підготовка салату для використання у їжу не займає багато часу – «один раз відріж і готово».


Full Text: PDF