Наукові конференції України, IV Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
Пластичність і стабільність урожайності сортів гороху овочевого в умовах Західного Лісостепу України
О. І. Мулярчук, Н. О. Норик

Остання редакція: 2018-06-16

Тези доповіді


Горох овочевий  важлива білкова культура. Вона містить 20-22% сухої речовини, 6-7% білку, 5-7% цукрів, 2-4% крохмалю. За вістом білку він займає провідне місце серед овочевих культур. Біологічну цінність білка визначають його легка засвоюваність організмом людини, склад незамінних амінокислот: лізину (1,52 м%), триптофану (0,25%), треоніну (0,84%) та ін.. Крім того, зелений горошок містить значну кількість ряду біологічно активних компонентів: холін (263 мг%), інозіт (160 мг%), тіамін (0,5 мг%), піридоксин (1 мг%), рибофлавін (0,1 мг%), фолієва кислота (0,13 мг%). Зібране у молочно-восковій стиглості зерно зеленого горошку містить вітаміни А (170 мг%) і С (30-40 мг%) та майже всі вітаміни групи В (В1-340 мг%, В2-150 мг%) і поряд зі шпинатом і брюссельською капустою воно найбагатше на залізо. До складу зеленого горошку входять також мінеральні речовини (0,5-0,7%): залізо, кальцій, калій, фосфор.

Оцінюючи сорти гороху овочевого за параметрами екологічної пластичності, можна з високою точністю розраховувати на стабільну врожайність упродовж багатьох років у конкретній екологічній зоні.

В умовах західного Лісостепу України досліджувалися наступні сорти гороху овочевого: ‘Лущильний’, ‘Гермес’, ‘Віолена’, ‘Альфа’, ‘Селена’, ‘Пегас’ і ‘Вікма’, які внесені до Державного реєстру сортів рослин, придатних до поширення в Україні в 2008-2011 рр. Аналіз стабільності й пластичності врожайності, вмісту сухої речовини, вітаміну С і цукрів проводили за методикою Eberhart S.A. &RasselW.A.

Погодні умови зон проведення досліджень в цілому були сприятливими для росту й розвитку гороху овочевого.

За умов застосування для оцінки реакції сорту на зміну факторів зовнішнього середовища за коефіцієнтом регресії (b) сорт має високу пластичність, якщо b> 1, високу стабільність, якщо b істотно < 1 і належить до пластичних, якщо   b ≈ 0.

Full Text: PDF