Остання редакція: 2019-07-18
Тези доповіді
Поряд з вирощуванням традиційних овочевих культур, технології яких вивчені та на високому рівні, останніми роками попитом стали користуватись малопоширені види, вирощувати які українські фермери тільки вчаться. Однією з таких культур є спаржа (спаржа лікарська, заячий холодок). Вона і зараз для нас залишається екзотичною, а от у країнах Західної Європи страви зі спаржі дуже популярні. Продуктовий орган – ніжні, соковиті пагони корисні й низькокалорійні. Зелені та відбілені пагони спаржі, крім високих дієтичних та лікувальних властивостей, є найбільш ранньою продукцією з відкритого ґрунту. Вони також можуть бути сировиною для овочепереробної промисловості, роблячи їх доступними цілий рік.
В Україні площі вирощування спаржі становлять приблизно 150-200 га. Попит на цей смачний ранньо-весняний овоч тільки починає набирати обертів. Споживачі з ентузіазмом відносяться до вирощених на місцевому рівні свіжих пагонів, які перевершують якість експортованих. Для збільшення об’ємів надходження зелених та відбілених пагонів є потреба в оптимізації технологічного процесу вирощування спаржі, впровадження заходів, які сприяють підвищенню продуктивності і якості врожаю. До Реєстру сортів рослин придатних до поширення в Україні на 2019 р занесено 3 гібриди спаржі іноземного походження, вітчизняних, на жаль, немає. Тому, господарська оцінка гібридів спаржі іноземного походження в умовах Степу України є актуальним питанням досліджень.