Остання редакція: 2019-07-18
Тези доповіді
Картопля (Solanum tuberosum L.) дуже цінна продовольча, технічна і кормова культура, яка накопичує велику кі лькість корисних поживних речовин і, на відміну від інших овочів, доступна для вирощування в усі х грунтово-кліматичних зонах України.
Сучасні сорти картоплі мають високу екологічну пластичність, їх можна висаджувати у весняних, літніх і повторних насадженнях, у монокультурі, а також використовувати як страхову культуру.
Нині картоплю вирощують на всіх континентах, у більшості країн світу. В Україні під картоплею у 2018 році, за даними Держкомстату, зайнято 1,3 млн га. Середні врожаї знаходяться на рівні 17-18 т/га. Виробництво картоплі у 2018 році становило 22,1 млн т. Споживання картоплі в розрахунку на душу населення в Україні становить 141 кг.