Остання редакція: 2017-05-10
Тези доповіді
Кукурудза – продовольча і кормова – культура великих можливостей. За показником біологічної врожайності, що досягає 30 т/га, вона посідає перше місце серед зернових культур. За щорічним збором зерна – 592−844 млн т кукурудза посідає друге місце в світі, а за середньою врожайністю – близько 5 т/га – перше.
В Україні площа посівів кукурудзи за останнє десятиріччя зросла більш як удвічі. Природно-ресурсний потенціал України є досить сприятливим для формування високих та стабільних урожаїв цієї культури. Пріоритетною задачею розвитку національного агропромислового комплексу України є нарощування виробництва зерна та кормів.
У нашій країні кукурудза, насамперед, є основною кормовою культурою. На продовольчі цілі і технічні потреби використовується лише 35−40% зерна кукурудзи, а дві третини – на корм.
Дослідження з визначення придатності для поширення гібридів кукурудзи в Україні проводиться в усіх ґрунтово-кліматичних зонах і регіонах України, відповідно до Керівництва з проведення кваліфікаційної (технічної) експертизи сортів рослин та Методики державного випробування сортів рослин на придатність до поширення в Україні.