Остання редакція: 2017-05-10
Тези доповіді
Кукурудза є культурою всебічного використання для виробництва харчових продуктів, кормів для тварин, а також цінною сировиною для переробної галузі. Маючи підвищений потенціал продуктивності, культура є економічно конкурентоспроможною, порівняно із переважною більшістю сільськогосподарських культур [3, 4]. Кукурудза виступає вагомим резервом виробництва зерна в умовах зрошення Південного Степу України. Тому останнім часом площі цієї високоврожайної та високоприбуткової культури мають сталу тенденцію до збільшення.
Південний Степ є окремою специфічною зоною із загальною площею ріллі понад 5,3 млн га, з яких близько 1 млн га є зрошуваними. Згідно з характеристикою погодно-кліматичних умов регіон характеризується високим забезпеченням тепловими ресурсами і є одним із найсприятливіших для ведення сільського господарства. Враховуючи дефіцит природної вологи Півдня країни у поєднанні з високою забезпеченістю тепловими ресурсами, сонячною радіацією та родючими ґрунтами, вирощування сталих врожаїв неможливе без застосування зрошення [1]. Площа зрошуваних земель Херсонщини становить близько 427 тис. га, полив яких забезпечується завдяки роботі Каховської, Краснознам’янської та Інгулецької зрошувальних систем. Завдяки зрошенню можливо вдосконалювати агроприйоми прискореного розмноження кукурудзи та отримати гарантовану кількість високоякісного насіння.
Головною метою технологічних приймів вирощування культури є реалізація генетичного потенціалу гетерозисних форм кукурудзи, а також використання сучасних більш продуктивних гібридів різних груп стиглості, рекомендованих для вирощування в конкретній зоні. Зокрема, такими є гібриди кукурудзи селекції Інституту зрошуваного землеробства НААН − єдиної науково-дослідної установи України, де весь селекційний процес створення основних сільськогосподарських культур відбувається з використанням зрошення.