Остання редакція: 2017-05-11
Тези доповіді
В Україні спостерігається значне підвищення інтересу до сої. У зв’язку з розвитком ринкових відносин і потеплінням клімату почали розширювати соєві поля. В даний час частка сої у світовому виробництві олійних складає близько 60%. Під соєю зайнято 96 млн га в 75 країнах світу [1]. Україна посіла перше місце в Європі за виробництвом сої, має значні перспективи розширення посівів [3].
Висока кормова цінність сої та продуктів її переробки полягає у високому вмісті білка: соя – 37–40%, соєва макуха – 36%, соєвий шрот – 44−48%, високобілковий соєвий шрот – 48−50%, текстурований соєвий рослинний білок – 52%, соєвий білковий концентрат – 70−75%, соєвий білковий ізолят – 90−95%. Такого великого асортименту і обсягів високобілкових продуктів не виробляють із жодної іншої культури [3].