Наукові конференції України, Міжнародна науково-практична інтернет-конференція «Світові рослинні ресурси: стан та перспективи розвитку»

Розмір шрифту: 
Сортовий потенціал нуту в Україні
Катерина Гузь, Марина Карпич, Валентина Сень

Остання редакція: 2017-05-11

Тези доповіді


Незважаючи на певні успіхи в селекції зернобобових культур, у сучасних сортів невисокий потенціал насіннєвої продуктивності порівняно зі злаковими, хоча вихід білка з одиниці площі у них вищий. Світове валове виробництво нуту виросло на 25%, в основному за рахунок посівних площ, тому головне завдання сучасних селекційних програм з нуту – збільшення урожаю насіння з одного гектара.

В Україні розроблені селекційно-генетичні програми зі створення сортів нуту з поліпшеними господарсько-корисними властивостями [1], а також сучасних технологій їх вирощування [4]. Завдання основних селекційних програм, у тому числі й міжнародних (ICRISAT та ін.), пов’язані, в основному, з координацією напрямів досліджень, результатом яких є збільшення та стабілізація врожайності, підвищення стійкості проти шкідників та хвороб, поліпшення кількості та якості білка. Широка програма селекції нуту на стійкість проти хвороб у ICARDA включає теоретичне вивчення таких питань: біохімічні основи стійкості, ступінь стійкості рослин, за якого розвиток патогену не впливає на врожай, ідентифікація джерел стійкості проти рас патогену та, якщо можливо, створення нових з широким спектром


Full Text: PDF