Наукові конференції України, «ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ АДАПТАЦІЇ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ ДО ЗАКОНОДАВСТВА ЄС У СФЕРІ ОХОРОНИ ПРАВ НА СОРТИ РОСЛИН»

Розмір шрифту: 
ОРГАНІЧНЕ ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ ТА ЄС
Н. Б. Линчак

Остання редакція: 2019-12-05

Тези доповіді


Як показують дані досліджень міжнародної організації IFOAM, за останні десятиліття спостерігається стійке зростання попиту на органічну продукцію. За оцінками швейцарських експертів, ринок органічної продукції у світі становить близько 90 млрд. доларів. Вражаючий попит на органіку в розвинених державах Європи місцеві виробники задовольнити не в змозі, тому останніми роками збільшується імпорт продукції з так званих «третіх країн». Однак цей процес стримує невідповідність сертифікації та регулювання органічного сектору в різних державах. І після 5 років інтенсивних дебатів, Єврокомісія та Європарламент узгодили нові правила органічного регулювання. Вони набудуть чинності з 1 січня 2021 року.

Для всіх учасників органічного сектору ЄС буде встановлено єдині правила та стандарти — у тому числі для виробників із країн, що не є членами ЄС, але експортують свою продукцію на європейські ринки. Чіткий набір правил, на основі європейського законодавства, що замінять наявні 64 стандарти, які суттєво ускладнюють міжнародну торгівлю органічними продуктами.


Full Text: PDF