Наукові конференції України, VI МН-ПК молодих вчених «НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР»

Розмір шрифту: 
Особливості водоспоживання цукрових буряків в умовах Правобережного Лісостепу
В. П. Кирилюк

Остання редакція: 2018-03-29

Тези доповіді


Урожайність цукрових буряків значною мірою визначається можливостями природних ресурсів, зокрема фотосинтетично активною радіацією, вологою, теплом та природною родючістю ґрунтів, для яких характерні значні коливання за роками.

Будучи складним об’єктом дослідження, сумарне водоспоживання характеризується сукупністю діючих у часі процесів використання, нагромадження, розподілу і перетворення ґрунтової вологи, її взаємодії з іншими природними тілами під дією зовнішніх природних і меліоративних факторів.

Кількість води, яка випаровується посівами цукрових буряків може змінюватися досить суттєво. Насамперед тому, що в різних географічних зонах кількість падаючої на посіви сонячної радіації є неоднаковою. Разом з тим випаровування води посівами залежить від наявності запасів доступної вологи в ґрунті. Однак і досі ще немає систематизованих даних, які б дали змогу дати комплексну порівняльну характеристику умов формування водоспоживання за різних способів водорегулювання в неоднакові щодо зволоженості вегетації за репрезентативних умов.


Full Text: PDF