Наукові конференції України, VI МН-ПК молодих вчених «НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР»

Розмір шрифту: 
Закономірності латеральної міграції біогенних елементів за межі кореневмісного шару внаслідок інфільтрації на осушуваному дерново-підзолистому супіщаному ґрунті
Г. М. Кочик, Г. А. Кучер

Остання редакція: 2018-03-29

Тези доповіді


На осушуваних дерново-підзолистих ґрунтах легкого гранулометричного складу досить поширена деградація внаслідок вимивання біогенних елементів з кореневмісного шару ґрунту. Тому питання вивчення непродуктивних втрат поживних речовин з такого ґрунту і добрив внаслідок інфільтрації атмосферних опадів є актуальним, особливо в умовах змін клімату.

Контроль міграції вологи і біогенних елементів можливі тільки при наявності експериментальної бази – стаціонарного лізиметричного устаткування. Тому експериментальні дослідження з зазначеного напрямку проводилися в Інституті сільського господарства Полісся НААН в стаціонарному досліді на балансово-лізиметричній станції. Відбір інфільтраційних вод у лізиметрах та їх кількісний облік проводили в зимово-ранньовесняний період (грудень–березень), коли відсутній рослинний покрив на ґрунті і не відбувається випаровування вологи. Втрати біогенних елементів за межі кореневмісного шару ґрунту за кількістю профільтрованої води і концентрацією елементів в розчині визначали в 2016–2017 рр., на початку освоєння інтенсивної короткоротаційної сівозміни (кукурудза на зерно – соя – соняшник – кукурудза на зерно – люпин).


Full Text: PDF